menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie warzywa płuczemy. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Jeżeli chcemy dodać paprykę i pomidory, to z papryki usuwamy gniazda nasienne, a pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera ucieramy na tarce do jarzyn, cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki i koperek siekamy. Wszystkie jarzyny mieszamy dokładnie w misce wraz z solą (jeżeli nie dodajemy papryki i pomidorów, to wsypujemy połowę soli). Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy je do pozostałych warzyw, jeśli chcemy potem używać mieszanki, np.: do gulaszu. Jeżeli dodajemy pomidory i paprykę, to wsypujemy pozostałe 250 g soli. Słoiki wyparzamy, przekładamy do nich mieszankę, mocno zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Mieszanka może być stosowana do zup, sałatek, potraw mięsnych i rybnych.

ocena:

Warzywa do zupy

składniki

  • 1 kg marchewki
  • 500 g pietruszki
  • 5-6 cebuli
  • 1 duży seler
  • 250 g koperku
  • 250 g natki pietruszki
  • 500 g soli
  • ew. 500 g czerwonej papryki i 1 kg pomidorów

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie warzywa płuczemy. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Jeżeli chcemy dodać paprykę i pomidory, to z papryki usuwamy gniazda nasienne, a pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera ucieramy na tarce do jarzyn, cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki i koperek siekamy. Wszystkie jarzyny mieszamy dokładnie w misce wraz z solą (jeżeli nie dodajemy papryki i pomidorów, to wsypujemy połowę soli). Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy je do pozostałych warzyw, jeśli chcemy potem używać mieszanki, np.: do gulaszu. Jeżeli dodajemy pomidory i paprykę, to wsypujemy pozostałe 250 g soli. Słoiki wyparzamy, przekładamy do nich mieszankę, mocno zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Mieszanka może być stosowana do zup, sałatek, potraw mięsnych i rybnych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję