menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na blaszce ułóż paprykę, cukinię, czosnek, oregano, tymianek. Skrop 1/3 oliwy, dopraw solą i pieprzem cayenne.
Piecz około 40 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zafoliuj, warzywa łatwiej będzie obierać ze skórki.
W tym czasie w garnku rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp cebulę i smaż na średnim ogniu, przez około 10 minut.
Cebula powinna być miękka i złota.
Kiedy warzywa się zaparują, pomidora i paprykę obierz ze skórki, zioła wyrzuć. Można je jeszcze drobniej posiekać lub zostawić w dużych kawałkach.
Warzywa z blaszki dodaj do cebuli, a wodę z pieczenia przelej do innego naczynia.
Całość duś jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem cayenne. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dodaj sos z pieczenia warzyw.
Gotową ljutenicę przełóż do wysterylizowanych słoików. Słoiki ustaw do góry nogami, zostawić do wystygnięcia. Powinny się zamknąć i nie wymagają gotowania.

ocena:

A la Ljutenica

składniki

Składniki trochę na oko, na 5 słoików 250 ml:
1 kg papryki, oczyszczonej
1,5 kg soczystych pomidorów
1 kg cukinii, bez skóry, przekrojona na pół
8 ząbków czosnku
3-4 gałązki oregano
2-3 gałązki tymianku
0,5 kg cebuli, pokrojonej w kostkę
sporo oliwy nawet 100 ml
ew. ocet winny lub cukier (jeśli ktoś lubi lekko kwaskowy lub słodki smak)
sól, pieprz cayenne

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na blaszce ułóż paprykę, cukinię, czosnek, oregano, tymianek. Skrop 1/3 oliwy, dopraw solą i pieprzem cayenne.
Piecz około 40 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zafoliuj, warzywa łatwiej będzie obierać ze skórki.
W tym czasie w garnku rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp cebulę i smaż na średnim ogniu, przez około 10 minut.
Cebula powinna być miękka i złota.
Kiedy warzywa się zaparują, pomidora i paprykę obierz ze skórki, zioła wyrzuć. Można je jeszcze drobniej posiekać lub zostawić w dużych kawałkach.
Warzywa z blaszki dodaj do cebuli, a wodę z pieczenia przelej do innego naczynia.
Całość duś jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem cayenne. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dodaj sos z pieczenia warzyw.
Gotową ljutenicę przełóż do wysterylizowanych słoików. Słoiki ustaw do góry nogami, zostawić do wystygnięcia. Powinny się zamknąć i nie wymagają gotowania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję