menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzej olej w garnku. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż do miękkości. Udziec pokrój w kostkę 2×2 cm. i dodaj do cebuli. Kiedy mięso się zetnie wsyp curry i dokładnie wymieszaj. Pokrój pomidory w sporą kostkę i wrzuć do garnka. Po 5 minutach wlej wywar i liście laurowe. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz harissę. Dopraw solą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę taką samą jak mięso. Morele przekrój na ćwiartki. Przełóż do garnka mięso oraz morele i duś aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z posiekaną kolendrą.

Boerowie (lub Burowie) to potomkowie europejskich kalwinistów, luteranów i hugenotów którzy w XVII i XVIII zasiedli tereny obecnej Afryki północnej. Wspominam o nich, ponieważ tradycyjny kociołek Burów podarował nam przed laty ksiądz Marian Midura, misjonarz, którzy wiele lat spędził między innymi właśnie w tym regionie świata. Gulasz Burów to solidna porcja jagnięciny z ziemniakami o delikatnie słodkim morelowym aromacie i smaku, uzupełniona pikantnymi nutami harrisy (pasty paprykowej) z wyraĹşnym dodatkiem aromatycznego curry, który nadaje całości dodatkowej głębi. Bogactwo smaku gulasz najpełniej oddaje na drugi dzień, gdy wszystkie aromaty przegryzą się ze sobą.

ocena:

Afrykański gulasz Boerów

składniki

  • 500 g jagnięciny np. udĹ°a
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 100 g moreli suszonych
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka harissy
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzej olej w garnku. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż do miękkości. Udziec pokrój w kostkę 2×2 cm. i dodaj do cebuli. Kiedy mięso się zetnie wsyp curry i dokładnie wymieszaj. Pokrój pomidory w sporą kostkę i wrzuć do garnka. Po 5 minutach wlej wywar i liście laurowe. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz harissę. Dopraw solą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę taką samą jak mięso. Morele przekrój na ćwiartki. Przełóż do garnka mięso oraz morele i duś aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z posiekaną kolendrą.

Boerowie (lub Burowie) to potomkowie europejskich kalwinistów, luteranów i hugenotów którzy w XVII i XVIII zasiedli tereny obecnej Afryki północnej. Wspominam o nich, ponieważ tradycyjny kociołek Burów podarował nam przed laty ksiądz Marian Midura, misjonarz, którzy wiele lat spędził między innymi właśnie w tym regionie świata. Gulasz Burów to solidna porcja jagnięciny z ziemniakami o delikatnie słodkim morelowym aromacie i smaku, uzupełniona pikantnymi nutami harrisy (pasty paprykowej) z wyraĹşnym dodatkiem aromatycznego curry, który nadaje całości dodatkowej głębi. Bogactwo smaku gulasz najpełniej oddaje na drugi dzień, gdy wszystkie aromaty przegryzą się ze sobą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję