menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podgrzewamy tłuszcz i zaparzamy nim mąkę gryczaną, mieszamy i dosypujemy mąkę pszenną. Cały czas mieszamy i dolewamy zimnej wody. Gdy potrawa będzie miała konsystencję kwaśnej śmietany, solimy ją, dodajemy roztarte drożdże i intensywnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po wyrośnięciu przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 190° piekarnika. Podajemy gorącą, polaną topionym tłuszczem.

ocena:

Baba gryczana

składniki

  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 200 g masła lub smalcu
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podgrzewamy tłuszcz i zaparzamy nim mąkę gryczaną, mieszamy i dosypujemy mąkę pszenną. Cały czas mieszamy i dolewamy zimnej wody. Gdy potrawa będzie miała konsystencję kwaśnej śmietany, solimy ją, dodajemy roztarte drożdże i intensywnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po wyrośnięciu przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 190° piekarnika. Podajemy gorącą, polaną topionym tłuszczem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję