menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj ciasto. Masło posiekaj i zagnieć z mąką. Dodaj żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość wyrób na jednolitą masę i schłódĹş w lodówce.
W tym czasie przygotuj masę. W misce wymieszaj, za pomocą miksera wszystkie składniki oprócz czekolady, masła i kaszy mannej.
Przestudzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 – 4mm i wykrój z niego szklanką koła, odrobinę większe niż średnica foremek na babeczki. Foremki natłuść masłem i oprósz kaszą manną.
Do tak przygotowanych naczynek włóż krążki ciasta, po czym uformuj je lekko palcami. Ciasto musi dobrze przylegać do ścianek.
Następnie nadziej masą, połóż kawałek czekolady i przykryj kolejnym krążkiem ciasta. Zlep dwie warstwy ciasta.
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Upieczone babeczki, lekko ciepłe, ostrożnie wyjmij z foremek i połóż na kratce, by przestygły. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

ocena:

Babeczki z masą waniliową i czekoladą

składniki

ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 1 żółtko
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • masło do smarowania foremek
  • kasza manna

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj ciasto. Masło posiekaj i zagnieć z mąką. Dodaj żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość wyrób na jednolitą masę i schłódĹş w lodówce.
W tym czasie przygotuj masę. W misce wymieszaj, za pomocą miksera wszystkie składniki oprócz czekolady, masła i kaszy mannej.
Przestudzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 – 4mm i wykrój z niego szklanką koła, odrobinę większe niż średnica foremek na babeczki. Foremki natłuść masłem i oprósz kaszą manną.
Do tak przygotowanych naczynek włóż krążki ciasta, po czym uformuj je lekko palcami. Ciasto musi dobrze przylegać do ścianek.
Następnie nadziej masą, połóż kawałek czekolady i przykryj kolejnym krążkiem ciasta. Zlep dwie warstwy ciasta.
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Upieczone babeczki, lekko ciepłe, ostrożnie wyjmij z foremek i połóż na kratce, by przestygły. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję