menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko lekko podgrzewamy dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Masło topimy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę z solą przesiewamy do miski i wlewamy do niej rozczyn drożdżowy. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy ją do mąki, wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tych babeczek najlepiej jest użyć foremek o gładkich ściankach z tzw.: kominkiem w środku. Foremki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Nakładamy ciasto do połowy wysokości i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy 30 minut. Przygotowujemy syrop do nasączania: podgrzewamy wodę z cukrem, skórką z cytryny, rumem i białym winem. Czekamy, aż cukier całkiem się roztopi. Gdy babeczki ostygną układamy je na dużym półmisku i nasączamy syropem. Ubijamy śmietanę i nakładamy na każdą babeczkę trochę bitej śmietany (najlepiej przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką) oraz osączone owoce z kompotu lub świeże. Dodatkowo można ciastka posypać płatkami migdałowymi lub tartą czekoladą.

ocena:

Babeczki z owocami

składniki

Ciasto:
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 150 g masła
  • 20 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Do nasączenia:
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 75 ml rumu
  • 125 ml białego wina
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
Do przybrania:
  • 250 g różnych owoców świeżych lub z kompotu
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g czekolady

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko lekko podgrzewamy dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Masło topimy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę z solą przesiewamy do miski i wlewamy do niej rozczyn drożdżowy. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy ją do mąki, wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tych babeczek najlepiej jest użyć foremek o gładkich ściankach z tzw.: kominkiem w środku. Foremki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Nakładamy ciasto do połowy wysokości i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy 30 minut. Przygotowujemy syrop do nasączania: podgrzewamy wodę z cukrem, skórką z cytryny, rumem i białym winem. Czekamy, aż cukier całkiem się roztopi. Gdy babeczki ostygną układamy je na dużym półmisku i nasączamy syropem. Ubijamy śmietanę i nakładamy na każdą babeczkę trochę bitej śmietany (najlepiej przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką) oraz osączone owoce z kompotu lub świeże. Dodatkowo można ciastka posypać płatkami migdałowymi lub tartą czekoladą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję