X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniaków

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak. W przepisie jest jeden składnik który sprawi, że twoja babka będzie przepyszna! Sprawdź cały przepis! Dodam jeszcze, że babka ziemniaczana to z pewnością idealna propozycja na obiad dla Twoich najbliższych. Zapewne zawsze pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa. Idealne połączenie ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy podbije nie jedno serce. Potrawa swietnie smakuje następnego dnia podsmażona na patelni. Babka niewątpliwie pasuje do wszystkich gulaszy i sosów. Można ją również podawać z kwaśną śmietaną. 

BABKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ – KARTOFLAK

Ilość porcji: 4 -6

Czas przygotowania: 25 minut + 60 minut pieczenia

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków obranych np. Sifra, agnes, augusta, bryza, gracja, omega, jurata, finezja lub innych z dużą zawartością skrobi
  • 250 g boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 cebule (220 g)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • olej np. rzepakowy
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz 

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku z boczku wytnij 6-8 cienkich plastrów i odłóż na bok. Przydadzą Ci się na koniec, aby ułożyć je na wierzchu babki ziemniaczanej przed pieczeniem. Resztę boczku pokrój w kostkę. Kiełbasę również pokrój w kostkę. Boczek i kiełbasę wrzuć na patelnię wlej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu. 

Krok 2:

W czasie gdy kiełbasa i boczek się smażą pokrój drobno cebulę i czosnek, a następnie dodaj do smażonego mięsa. Smaż wszystko razem do czasu, aż cebula zmięknie. 

Krok 3:

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce do ziemniaków. Jeśli wody jest bardzo dużo możesz zebrać nadmiar łyżką. Nie ma potrzeby odciskania ziemniaków. Do startych ziemniaków dodaj wszystkie składniki: przesmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, jajko, śmietanę, mąkę i przyprawy. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Formę ,,Keksówkę” o wymiarach ok. 13 cm na 30 cm. nasmaruj masłem lub olejem i obsyp mąką. Możesz oczywiście użyć innej dowolnej formy o podobnej pojemności. Babkę piecz w 180°C przez 60 minut. Grzanie górą – dół. 

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dzień dobry! Gdzie można kupić odmiany ziemniaków, które wymienia Pan w przepisie? O żadnej z nich nigdy nie słyszałam.

  2. Dzień dobry, przymierzam się do tej babki na Wielkanoc, ale pytanko: ile jajek oraz jakich przypraw używamy? W treści jest to uwzględnione ale niestety nie widzę na liście składników.. 🙂

Sprawdź również