menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Połączyć drożdże z łyżką cukru. W małym rondlu podgrzać wodę z łyżką cukru, olejem i solą przez 1-2 minuty cały czas mieszając, aż mieszanina stanie się ciepła. Włożyć do drożdży. Przykryć ścierką i odstawić na 5-7 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Do mąki stopniowo wlewać drożdże i jajko i mieszać (ręcznie lub mikserem) aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo kleić – dodać mąki (do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta). Nasmarować dużą miskę olejem, włożyc do niej ciasto i obtoczyć je, by na całej powierzchni był tłuszcz. Przykryć ścierką i odstawić na półtorej-dwóch godzin do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich wałeczki (około 18 cm) i połączyć w pierścień. Namoczyć jeden koniec i mocno zagnieść. Ułożyć na posypanej mąką blasze do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 25 minut. W tym czasie rozdrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmarować olejem 2 blachy do pieczenia. Zagotować duży rondel wody. Porcjami wrzucać bajgle do wody i gotować przez minutę. Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć. Ułożyć bajgle na blachach, posmarować jajkiem, 6 posypać makiem, 6 sezamem.Piec przez 12-15 minut. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują z pasztetem z łososia na ciepło z przepisu Ainsley`a Harriot`a

ocena:

Bajgle

składniki

  • łyżka drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju (+ do smarowania)
  • łyżeczka soli
  • 225 ml wody
  • 450 g mąki (+ do posypania)
  • 2 jajka
  • sezam
  • mak

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Połączyć drożdże z łyżką cukru. W małym rondlu podgrzać wodę z łyżką cukru, olejem i solą przez 1-2 minuty cały czas mieszając, aż mieszanina stanie się ciepła. Włożyć do drożdży. Przykryć ścierką i odstawić na 5-7 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Do mąki stopniowo wlewać drożdże i jajko i mieszać (ręcznie lub mikserem) aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo kleić – dodać mąki (do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta). Nasmarować dużą miskę olejem, włożyc do niej ciasto i obtoczyć je, by na całej powierzchni był tłuszcz. Przykryć ścierką i odstawić na półtorej-dwóch godzin do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich wałeczki (około 18 cm) i połączyć w pierścień. Namoczyć jeden koniec i mocno zagnieść. Ułożyć na posypanej mąką blasze do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 25 minut. W tym czasie rozdrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmarować olejem 2 blachy do pieczenia. Zagotować duży rondel wody. Porcjami wrzucać bajgle do wody i gotować przez minutę. Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć. Ułożyć bajgle na blachach, posmarować jajkiem, 6 posypać makiem, 6 sezamem.Piec przez 12-15 minut. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują z pasztetem z łososia na ciepło z przepisu Ainsley`a Harriot`a

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję