menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Posmaruj naczynie żaroodporne maśle i oprósz bułką tartą.
Rozgrzej patelnie grillową i opiecz na niej plastry bakłażana, po 30 sekund na stronę. Następnie daj im chwilę ostygnąć.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na zmianę plastry bakłażana i pomidora. Dopraw całość solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i listki tymianku. Chwilę podsmaż, aż puszczą olejki eteryczne około 1 minuty. Polej aromatyzowaną oliwą, warzywa i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut.

ocena:

Bakłażan zapiekany z plastrami pomidorów i parmezanem

składniki

  • 2 bakłażany, pokrojone w 1,5 cm plastry
  • 4 duże pomidory malinowe, pokrojone w 1 cm plastry
  • 4 ząbki czosnku, utarte
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • masło i bułka tarta do posmarowania naczynia do zapiekania
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Posmaruj naczynie żaroodporne maśle i oprósz bułką tartą.
Rozgrzej patelnie grillową i opiecz na niej plastry bakłażana, po 30 sekund na stronę. Następnie daj im chwilę ostygnąć.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na zmianę plastry bakłażana i pomidora. Dopraw całość solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i listki tymianku. Chwilę podsmaż, aż puszczą olejki eteryczne około 1 minuty. Polej aromatyzowaną oliwą, warzywa i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję