menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wystudzone ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o dużych otworach. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorące masło. Dodajemy ziemniaki, mieszamy przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz i przyprawiamy do smaku. Studzimy. Z masy formujemy jeden lub kilka placków, smażymy na rumiano z jednej strony. Następnie skrapiamy mlekiem, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Jest to świetny dodatek np. do gulaszu.

ocena:

Berner Roesti – placek ziemniaczany

składniki

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 50 g boczku
  • 2 łyżki mleka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wystudzone ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o dużych otworach. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorące masło. Dodajemy ziemniaki, mieszamy przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz i przyprawiamy do smaku. Studzimy. Z masy formujemy jeden lub kilka placków, smażymy na rumiano z jednej strony. Następnie skrapiamy mlekiem, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Jest to świetny dodatek np. do gulaszu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję