X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanoc

Biała kiełbasa z rozmarynem i pomidorami

Biała kiełbasa z pewnością najbardziej popularna staje się w czasie świat Wielkanocnych. Bo żurek i biała kiełbasa to już chyba mała świąteczna tradycja. Ale czemu by nie zjeść tej kiełbasy w innym wydaniu? Np. w połączeniu z pomidorami? Ja ostatnio miałem na nią ogromną ochotę i dzięki temu powstał poniższy przepis. By przygotować to danie bez wątpienia nie potrzebujesz wielu składników, można powiedzieć, że jedzenie robi się samo. Zerknij na przepis i powtórz go w domu. Czuję, że Ci zasmakuje biała kiełbasa z rozmarynem i pomidorami. 

Biała kiełbasa z rozmarynem i pomidorami

Składniki:

  • 700 g białej kiełbasy surowej
  • 2 średnie cebula pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 2 puszki pomidorów całych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 10 igieł świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze w szerokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż kiełbasę z obu stron, ma być rumiana.

Krok 2:

Po drugie cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie usmaż ją z czosnkiem na złoty kolor.

Krok 3:

W kolejnym kroku zalej wszystko pomidorami. Następnie dodaj liść, ziele i rozmaryn i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. 

Krok 4:

Duś około 20-30 minut. Na koniec dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również