menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki powinny ogrzej do temperatury pokojowej. Mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła i wyrób ciasto rękoma na elastyczna masę. Odstaw do wyrośnięcia. Masę makową wymieszaj z pozostałym masłem i cukrem wanilinowym. Z ciasta odrywaj porcje po około 100 g. Każdą porcję ciasta wyrób na okrągły placek, na środku połóż łyżkę farszu, uformuj kulę i lekko ją spłaszcz ręką od góry. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem i piecz 20-25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

ocena:

Bułeczki drożdżowe nadziewane makiem

składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 300 g masy makowej
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 25 g drożdży
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki powinny ogrzej do temperatury pokojowej. Mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła i wyrób ciasto rękoma na elastyczna masę. Odstaw do wyrośnięcia. Masę makową wymieszaj z pozostałym masłem i cukrem wanilinowym. Z ciasta odrywaj porcje po około 100 g. Każdą porcję ciasta wyrób na okrągły placek, na środku połóż łyżkę farszu, uformuj kulę i lekko ją spłaszcz ręką od góry. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem i piecz 20-25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję