menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nieduże, zbliżone wielkością buraczki myjemy, gotujemy do miękkości, a po ostudzeniu obieramy i układamy w słoikach. Wodę gotujemy z solą, octem, nasionami kopru lub kminkiem oraz z cukrem. Buraki zalewamy gorącym płynem, dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze 90°.

ocena:

Buraki marynowane

składniki

  • 1 kg buraczków ćwikłowych
  • 125-200 ml octu owocowego
  • 500 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu
  • 1 łyżka kminku lub nasion kopru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nieduże, zbliżone wielkością buraczki myjemy, gotujemy do miękkości, a po ostudzeniu obieramy i układamy w słoikach. Wodę gotujemy z solą, octem, nasionami kopru lub kminkiem oraz z cukrem. Buraki zalewamy gorącym płynem, dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze 90°.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję