menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z drożdży, mąki, mleka/ jogurtu i wody przygotować ciasto jak na pizzę. Przygotować farsz: podsmażyć cebulę, dodać obrane pomidory i dusić do miękkości. Nagrzewać piekarnik do temperatury ok. 160st. Do farszu dodać szpinak, przyprawy i łyżkę ketchupu, oraz owoce morza i na koniec obrane pieczarki. Zdjąć z ognia. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, posypać parmezanem lub obłożyć płatkami mozzarelli, nałożyć farsz i zlepić brzegi jak pierożek lub na kształt sakiewki. skórkę posmarować ketchupem i ew. posypać ulubionymi ziołami. Piec ok. 20 minut.

ocena:

Calzone z krewetkami

składniki

  • opakowanie suchych drożdży
  • szklanka wody mineralnej
  • łyżka mleka/jogurtu
  • 2 szklanki mąki- może być pełnoziarnista
  • opakowanie mrożonych krewetek
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 4 pomidory
  • 400g pieczarek
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ketchup
  • ew. parmezan/ mozzarella
  • Jeśli nie przepadacie za krewetkami można w tym samym momencie dodać podsmażoną pierś kurczaka, puszkę tuńczyka, lub po duszeniu fetę, albo wędzone tofu (wtedy bez innych serów)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z drożdży, mąki, mleka/ jogurtu i wody przygotować ciasto jak na pizzę. Przygotować farsz: podsmażyć cebulę, dodać obrane pomidory i dusić do miękkości. Nagrzewać piekarnik do temperatury ok. 160st. Do farszu dodać szpinak, przyprawy i łyżkę ketchupu, oraz owoce morza i na koniec obrane pieczarki. Zdjąć z ognia. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, posypać parmezanem lub obłożyć płatkami mozzarelli, nałożyć farsz i zlepić brzegi jak pierożek lub na kształt sakiewki. skórkę posmarować ketchupem i ew. posypać ulubionymi ziołami. Piec ok. 20 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję