menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotuj rozczyn ze szklanki letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru. Rozczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej dodaj do niej wyrośnięty rozczyn oraz resztę letniego mleka. Wszystko ponownie postaw w ciepłym miejscu. Po godzinie do ciasta dodaj jajka, cukier, sól, skórkę cytrynową i roztopione letnie masło. Całość wyrabiaj tak długo, aż zacznie odklejać się od dłoni. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Podziel je na pięć większych i trzy mniejsze części. Ze wszystkich uformuj równej długości wałeczki. Z pięciu większych ułóż warkocz zaplatając po kolei raz z prawej raz z lewej strony wałeczki do środka. Natomiast z trzech małych wałeczków uformuj zwykły warkocz i ułóż go na wierzchu poprzedniego warkocza. Chałkę ułóż na papierze do pieczenia i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

ocena:

Chałka drożdzowa

składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 1  łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania chałki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotuj rozczyn ze szklanki letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru. Rozczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej dodaj do niej wyrośnięty rozczyn oraz resztę letniego mleka. Wszystko ponownie postaw w ciepłym miejscu. Po godzinie do ciasta dodaj jajka, cukier, sól, skórkę cytrynową i roztopione letnie masło. Całość wyrabiaj tak długo, aż zacznie odklejać się od dłoni. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Podziel je na pięć większych i trzy mniejsze części. Ze wszystkich uformuj równej długości wałeczki. Z pięciu większych ułóż warkocz zaplatając po kolei raz z prawej raz z lewej strony wałeczki do środka. Natomiast z trzech małych wałeczków uformuj zwykły warkocz i ułóż go na wierzchu poprzedniego warkocza. Chałkę ułóż na papierze do pieczenia i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję