menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże i wodę wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, olej 140 gram mąki żytniej i 140 gram mąki pszennej. Miksować do połączenia się składników. Przykryć ściereczką na około 10 minut w ciepłym miejscu, aż zacznie pęcznieć. Dodać sól, 140g mąki żytniej. Miksując stopniowo dodawać resztę (310g) mąki pszennej, aż powstanie dobrze ugniecione ciasto (musi być gładkie i elastyczne – nie może lepić się do rąk). W razie potrzeby dodawać mąki (jak kto woli żytniej lub pszennej lub obu naprzemiennie). Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i około 10 minut wyrabiać – dodając możliwie dużo mąki (jak chlebek ma być jasny – pszennej). Nasmarować dużą miskę olejem, włożyć do niej ciasto i obtoczyć je, by w całości było pokryte tłuszczem. Przykryć miskę ściernką i odstawić na półtorej do trzech godzin w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Nasmarować olejem dwie duże blachy do pieczenia (można posypać je otrębami). Wyłożyć delikatnie ciasto na stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić na pół i z każdej części uformować kulę, którą rozciągnąć formując bochenek i włożyć do blach. Przykryć ścierką i odstawić na 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bochenki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub kminkiem. Piec około 35 minut (gdy wyjmiemy chleb z piekarnika i pukniemy palcem w spód musi wydać głuchy odgłos). Najlepiej studzić na drucianych podstawkach.

ocena:

Chleb pszenno – żytni

składniki

  • łyżka drożdży – najlepiej tych w kostce (ale mogą być w proszku)
  • 600 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju (+ do smarowania blachy)
  • 280 g mąki żytniej (+ do podsypywania)
  • 450 mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • dodatkowo: mak, sezam lub kminek
  • garść otrębów (wedle uznania – na dno blachy pod chleb )

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże i wodę wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, olej 140 gram mąki żytniej i 140 gram mąki pszennej. Miksować do połączenia się składników. Przykryć ściereczką na około 10 minut w ciepłym miejscu, aż zacznie pęcznieć. Dodać sól, 140g mąki żytniej. Miksując stopniowo dodawać resztę (310g) mąki pszennej, aż powstanie dobrze ugniecione ciasto (musi być gładkie i elastyczne – nie może lepić się do rąk). W razie potrzeby dodawać mąki (jak kto woli żytniej lub pszennej lub obu naprzemiennie). Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i około 10 minut wyrabiać – dodając możliwie dużo mąki (jak chlebek ma być jasny – pszennej). Nasmarować dużą miskę olejem, włożyć do niej ciasto i obtoczyć je, by w całości było pokryte tłuszczem. Przykryć miskę ściernką i odstawić na półtorej do trzech godzin w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Nasmarować olejem dwie duże blachy do pieczenia (można posypać je otrębami). Wyłożyć delikatnie ciasto na stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić na pół i z każdej części uformować kulę, którą rozciągnąć formując bochenek i włożyć do blach. Przykryć ścierką i odstawić na 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bochenki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub kminkiem. Piec około 35 minut (gdy wyjmiemy chleb z piekarnika i pukniemy palcem w spód musi wydać głuchy odgłos). Najlepiej studzić na drucianych podstawkach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję