X

Czego szukasz?

Przepis

Witajcie na kulinarnej podróży z moim blogiem! Dziś pragnę podzielić się z Wami przepisem na czuburki, które są prawdziwą perełką polskiej kuchni. Ten tradycyjny przepis, pochodzący z mojej książki, przeniesie Was w magiczny świat smaków, aromatów i rodzinnych tradycji. Czuburki, znane również jako pierogi leniwe, to pyszne kluski, które rozpływają się w ustach i kuszą swoim niezwykłym smakiem. Gotowi na wyjątkową podróż kulinarną? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego tradycyjnego przepisu!

Czubureki

Ciasto:

  • 500 g mąki (około 3 szklanek)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 60 g masła
  • 2 łyżki wódki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Farsz:

  • 600 g mięsa mielonego baranio-wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • olej do smażenia
  • sól morska i pieprz kolorowy w ziarnach
  • ew. suszone płatki chilli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i cukrem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Następnie dodaj wrzącą wodę oraz wódkę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Na koniec ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 1 godzinę.

Krok 2:

W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zeszklij na nim posiekane w kostkę cebulę i czosnek. Teraz dodaj mięso, wymieszaj, smaż razem około 5 minut i odstaw do wystudzenia. Następnie w moździerzu utrzyj sól, pieprz kolorowy i kolendrę. Do mięsa dodaj teraz utarte przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli brakuje ostrości dodaj jeszcze suszone chilli. Gotowe ciasto podziel na 6-8 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkuj na krążki wielkości ok. 14 cm. Na każdym krążku ułóż porcję farszu, pozostawiając wolne brzegi i sklej w zgrabne pierogi.

Krok 3:

Na koniec czubureki smaż na sporej ilości tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano – około 5 min.

Czubureki

Czuburki, jak wiele innych dań z mojej książki „Kuroniowie przy stole”, są nie tylko pysznym przysmakiem, ale także sposobem na zachowanie rodzinnych tradycji i wspomnień. Mam nadzieję, że ten przepis przyniesie Wam wiele radości i smaku, a wspólne gotowanie stanie się dla Was źródłem wielu niezapomnianych chwil. Dziękuję, że podjęliście kulinarne wyzwanie razem ze mną. Smacznego!

Podsumowując mam nadzieję, że czubureki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również