X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Domowe ciastka Pieguski

Bardzo lubimy Pieguski, dlatego Bogusia postanowiła zrobić domową wersję tych ciasteczek. I wyszły przepyszne, dlatego pędzę z przepisem do Was. Szybkie i proste w wykonaniu, myślę, że możecie je przygotować razem z dziećmi. Będzie super zabawa. Zosia i Marysia bardzo lubią pomagać nam w kuchni, głównie przy pieczeniu słodkości 🙂 Zapraszam domowe ciastka Pieguski poniżej. 

DOMOWE CIASTKA PIEGUSKI

Składniki:

  • 50 g  drobno pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 100 g drobno pokruszonej mlecznej czekolady
  • 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich lub np. laskowych
  • 125 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 80 ml miodu lub np. syropu z agawy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • szczypta soli

Domowe ciastka Pieguski

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ustaw piekarnik na 180ºC.

Krok 2:

Mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Następnie dodaj jajo, miód lub syrop z agawy, ekstrakt waniliowy, sól i masło. Na koniec wszystko wyrabiaj w misce.

Krok 3:

Gdy masa będzie jednolita dodaj obie czekolady i orzechy. Następnie połącz składniki delikatnie łyżka.

Krok 4:

Na papierze do pieczenia układaj kulki wielkości połowy łyżki stołowej. Nie musisz ich formować, delikatnie rozpłyną się pod wpływem temperatury i utworzą małe placki. Piecz ciastka 10-12 minut.

Domowe ciastka Pieguski

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również