menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ustaw piekarnik na 180ºC. Mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj jajo, miód lub syrop z agawy, ekstrakt waniliowy, sól i masło. Wszystko wyrabiaj w misce. Gdy masa będzie jednolita dodaj obie czekolady i orzechy. Połącz składniki delikatnie łyżka. Na papierze do pieczenia układaj kulki wielkości połowy łyżki stołowej. Nie musisz ich formować, delikatnie rozpłyną się pod wpływem temperatury i utworzą małe placki. Piecz ciastka 10-12 minut.

ocena:

Domowe ciastka Pieguski

składniki

  • 50 g  drobno pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 100 g drobno pokruszonej mlecznej czekolady
  • 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 125 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 80 ml miodu lub syropu z agawy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ustaw piekarnik na 180ºC. Mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj jajo, miód lub syrop z agawy, ekstrakt waniliowy, sól i masło. Wszystko wyrabiaj w misce. Gdy masa będzie jednolita dodaj obie czekolady i orzechy. Połącz składniki delikatnie łyżka. Na papierze do pieczenia układaj kulki wielkości połowy łyżki stołowej. Nie musisz ich formować, delikatnie rozpłyną się pod wpływem temperatury i utworzą małe placki. Piecz ciastka 10-12 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję