menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekane cebulę i czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż do czasu uzyskania złotego kolory, dodaj umyte żurawiny i dalej smaż. Kiedy żurawiny zaczną puszczać sok, włóż pokrojone w dużą kostkę pomidory. Wymieszaj, dodaj cukier, sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Dziadek dusił keczup na małym ogniu przez 2 dni i przecierał przez sito. Dzisiaj wystarczy 12 godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przetrzyj sos przez sito lub zmiksuj za pomocą blendera, gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć słoiki, postaw je do góry dnem na kilka godzin. Tak przygotowany sos wytrzyma kilka tygodni.

ocena:

Domowy ketchup

składniki

  • 2 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
  • 400 g świeżych żurawin (ew. 200 g suszonych)
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekane cebulę i czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż do czasu uzyskania złotego kolory, dodaj umyte żurawiny i dalej smaż. Kiedy żurawiny zaczną puszczać sok, włóż pokrojone w dużą kostkę pomidory. Wymieszaj, dodaj cukier, sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Dziadek dusił keczup na małym ogniu przez 2 dni i przecierał przez sito. Dzisiaj wystarczy 12 godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przetrzyj sos przez sito lub zmiksuj za pomocą blendera, gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć słoiki, postaw je do góry dnem na kilka godzin. Tak przygotowany sos wytrzyma kilka tygodni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję