menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dynię przygotowujemy w ten sposób, że oczyszczamy ją z luĹşnego miąższu i z pestek, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do wrzątku i trzymamy w nim ok. 4 minut. Następnie odcedzamy dynię, przekładamy do wygotowanych i gorących słoików, po czym zalewamy gorącą, świeżo przygotowaną zalewą (należ ugotować razem wodę, ocet, i wszystkie przyprawy).Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

ocena:

Dynia marynowana

składniki

  • 1 kg oczyszczonej dyni
  • 350 ml wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 8-10 goĹşdzików, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki cukru
  • cynamon, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dynię przygotowujemy w ten sposób, że oczyszczamy ją z luĹşnego miąższu i z pestek, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do wrzątku i trzymamy w nim ok. 4 minut. Następnie odcedzamy dynię, przekładamy do wygotowanych i gorących słoików, po czym zalewamy gorącą, świeżo przygotowaną zalewą (należ ugotować razem wodę, ocet, i wszystkie przyprawy).Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję