X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Dzik duszony z grzybami Chefa

Dzik duszony z grzybami Chefa to fantastyczne danie pełne smaku i aromatów. Mięso dzika i grzyby to z pewnością idealne połączenie. Dzięki składnikom powstaje przepyszny sos, który z przyjemnością wyjesz ze świeżą bagietką. Jeśli tylko będziesz mieć okazję kupić dziczyznę koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Dzik duszony z grzybami Chefa

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa drobnego z dzika klasy I (łopatka, szynka, karkówka)
  • 1/2 kg mięsa drobnego z dzika klasy II (przerośnięty boczek)
  • marynata do dzika 
  • 1 kg świeżych grzybów np. podgrzybków
  • 1 szklanka wywaru z kości
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/5 kg kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso dokładnie umyj, następnie osącz z wody. Włóż do emaliowanego lub np. szklanego naczynia, zalej marynatą i odstaw do lodówki na trzy dni. Mięso przewracaj w marynacie dwa razy dziennie.

Krok 2:

Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem, następnie osącz i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w półtalarki. Większe grzyby pokrój na kawałki. Na patelni silnie rozgrzej połowę masła i oleju i obsmaż mięso ze wszystkich stron.

Krok 3:

Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż na złoty kolor cebulkę, następnie dodaj bulion.
Do brytwanny włóż resztę masła i oleju, przełóż podsmażone mięso, dodaj grzyby i zalej połową bulionu z cebulką. Duś mięso z grzybami na małym ogniu, aż będzie całkowicie miękkie, (około 2 godziny) podlewaj pozostałym bulionem (i ewentualnie wodą od grzybów).

Krok 4:

Śmietanę zahartuj sosem i powoli dodaj do mięsa. 
Podawaj z podpiekaną kaszą gryczną, kiszonym ogórkiem i konserwową papryką.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również