menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej 6*C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej), osączyć i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półtalarki. Większe grzyby pokroić na kawałki. Na patelni silnie rozgrzać połowę masła i oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. 
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć na złoty kolor cebulkę i dodać bulion.
Do brytwanny włożyć resztę masła i oleju, przełożyć podsmażone mięso, dodać grzyby i zalać połową bulionu z cebulką. Dusić mięso z grzybami na małym ogniu, aż będzie całkowicie miękkie, (około 2 godziny) podlewając pozostałym bulionem (i ewentualnie wodą od grzybów).
Śmietanę zahartować sosem i powoli dodać do mięsa. Więcej nie gotować.
Można podawać z podpiekaną kaszą gryczną, kiszonym ogórkiem i konserwową papryką.
Smacznego

ocena:

Dzik duszony z grzybami

składniki

  • 1/2 kg mięsa drobnego z dzika klasy I (łopatka, szynka, karkówka)
  • 1/2 kg mięsa drobnego z dzika klasy II (przerośnięty boczek)
  • marynata do dzika (patrz przepis w dziale dziczyzna)
  • 1 kg świeżych grzybów (lub 3/4 kg z solanki)
  • 1 szklanka wywaru z kości
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 1/5 kg kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej 6*C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej), osączyć i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półtalarki. Większe grzyby pokroić na kawałki. Na patelni silnie rozgrzać połowę masła i oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. 
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć na złoty kolor cebulkę i dodać bulion.
Do brytwanny włożyć resztę masła i oleju, przełożyć podsmażone mięso, dodać grzyby i zalać połową bulionu z cebulką. Dusić mięso z grzybami na małym ogniu, aż będzie całkowicie miękkie, (około 2 godziny) podlewając pozostałym bulionem (i ewentualnie wodą od grzybów).
Śmietanę zahartować sosem i powoli dodać do mięsa. Więcej nie gotować.
Można podawać z podpiekaną kaszą gryczną, kiszonym ogórkiem i konserwową papryką.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję