X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajecznicePrzekąski na ciepłoŚniadania

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem

Frittata to tradycyjne włoskie danie, które idealnie nadaje się na szybkie i smaczne śniadanie, obiad czy kolację. Jego zaletą jest również to, że możemy w nim wykorzystać różnorodne składniki, co sprawia, że każdego dnia możemy stworzyć zupełnie nową wersję tego dania. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na frittatę z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem – połączeniem smaków, które zachwyci Wasze podniebienia i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Gotowi na kulinarne doświadczenie? Przejdźmy zatem do przygotowania tego z pewnością pysznego dania!

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem

Składniki:

  • 100 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g młodych ugotowanych ziemniaków
  • 6 jajek
  • pół posiekanej dymki
  • kilka plasterków koziego sera
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ziemniaki pokrój w kostkę jak do zupy. Szpinak podsmaż na połowie oliwy z dodatkiem posiekanego czosnku i dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na dużej patelni, na pozostałej oliwie podsmaż ziemniaki dodaj szpinak i wymieszaj. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, ser, dymkę oraz sól i pieprz. Szpinak z ziemniakami zalej masą jajeczną. Smaż całość na małym ogniu przez kilka minut.

Krok 2:

Następnie omlet przełożyć na drugą stronę (w tym celu należy nakryć patelnię dużym talerzem, odwróć oba naczynia o 180°C, następnie zsunąć placek dnem do góry z powrotem na patelnię). Pamiętaj, aby ftittatę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem to nie tylko to bez wątpienia pyszna i pożywna potrawa, ale także sposób na kulinarną kreatywność i eksperymentowanie w kuchni. Mam nadzieję, że ten przepis sprawi, że frittata stanie się jednym z Waszych ulubionych dań do przygotowania w domu. Smacznego!

Podsumowując mam nadzieję, że pasta wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również