menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki pokrój w kostkę jak do zupy. Szpinak podsmaż na połowie oliwy z dodatkiem posiekanego czosnku i dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na dużej patelni, na pozostałej oliwie podsmaż ziemniaki dodaj szpinak i wymieszaj. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, ser, dymkę oraz sól i pieprz. Szpinak z ziemniakami zalej masą jajeczną. Smaż całość na małym ogniu przez kilka minut. Następnie omlet przełożyć na drugą stronę (w tym celu należy nakryć patelnię dużym talerzem, odwróć oba naczynia o 180°, następnie zsunąć placek dnem do góry z powrotem na patelnię). Ftittatę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu

ocena:

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem

składniki

  • 100 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g młodych ugotowanych ziemniaków
  • 6 jajek
  • pół posiekanej dymki
  • kilka plasterków koziego sera
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki pokrój w kostkę jak do zupy. Szpinak podsmaż na połowie oliwy z dodatkiem posiekanego czosnku i dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na dużej patelni, na pozostałej oliwie podsmaż ziemniaki dodaj szpinak i wymieszaj. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, ser, dymkę oraz sól i pieprz. Szpinak z ziemniakami zalej masą jajeczną. Smaż całość na małym ogniu przez kilka minut. Następnie omlet przełożyć na drugą stronę (w tym celu należy nakryć patelnię dużym talerzem, odwróć oba naczynia o 180°, następnie zsunąć placek dnem do góry z powrotem na patelnię). Ftittatę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję