menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kapustą postępujemy podobnie, jak ze zwykłą białą, z tym, że kapusta włoska jest delikatniejsza. Wystarczy usunąć głąb, oddzielić liście, wrzucić je na chwilę do wrzątku, żeby się zblanszowały, odcedzić, osuszyć i zbić tłuczkiem lub wyciąć nożem nerw u nasady każdego liścia. Śliwki moczymy – możemy moczyć je w wodzie z dodatkiem odrobiny brandy – usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mięso mieszamy ze śliwkami, jajami, posiekanymi cebulami, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Nakładamy farsz na każdy liść i zwijamy ciasno. Te gołąbki dobrze jest obwiązać bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy gołąbki po 10 minut z każdej strony. Usuwamy nici. Podajemy gołąbki z topionym masłem lub sosem, najlepiej pomidorowym.

ocena:

Gołąbki z włoskiej kapusty

składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 750 g mielonego mięsa (polecam mieszane wołowo-wieprzowe)
  • 150 g polskich suszonych śliwek
  • 1-2 cebule, 6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • 30 g masła, 30 ml oleju
  • natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kapustą postępujemy podobnie, jak ze zwykłą białą, z tym, że kapusta włoska jest delikatniejsza. Wystarczy usunąć głąb, oddzielić liście, wrzucić je na chwilę do wrzątku, żeby się zblanszowały, odcedzić, osuszyć i zbić tłuczkiem lub wyciąć nożem nerw u nasady każdego liścia. Śliwki moczymy – możemy moczyć je w wodzie z dodatkiem odrobiny brandy – usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mięso mieszamy ze śliwkami, jajami, posiekanymi cebulami, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Nakładamy farsz na każdy liść i zwijamy ciasno. Te gołąbki dobrze jest obwiązać bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy gołąbki po 10 minut z każdej strony. Usuwamy nici. Podajemy gołąbki z topionym masłem lub sosem, najlepiej pomidorowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję