menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Często nie wiemy jak dobrze przyprawić baraninę, chociaż ostatnio coraz częściej pojawia się na naszym rynku nawet w dużych sklepach spożywczych. Nie jest to już taka sama twarda i śmierdząca baranina, jaką mieliśmy w ofercie kilkadziesiąt lat temu, z osobnika, który pasł się całe lata na hali a z jego sierści powstały za jego życia dziesiątki swetrów i par skarpet. Wierzcie nam, że można z niej przyrządzić wykwintne i interesujące danie.

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy lub rozgniatamy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebule kroimy  w pół plasterki, a paprykę w paski lub w dużą kostkę.  Mięso obsmażamy na oliwie, dodajemy do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek a następnie pozostały wywar. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, curry, solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do brytfanki. Na wierzchu układamy pomidory, cebulę i paprykę. Wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 170° piekarnika. Potrawę podajemy z porcją ryżu.

ocena:

Gulasz barani lub jagnięcy z curry

składniki

  • 1 kg jagnięciny bez kości
  • 750 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 300 g pomidorów
  • 200 g papryki
  • 200 g cebuli
  • 1 główka czosnku
  • łodyżka świeżego rozmarynu
  • 100 ml oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Często nie wiemy jak dobrze przyprawić baraninę, chociaż ostatnio coraz częściej pojawia się na naszym rynku nawet w dużych sklepach spożywczych. Nie jest to już taka sama twarda i śmierdząca baranina, jaką mieliśmy w ofercie kilkadziesiąt lat temu, z osobnika, który pasł się całe lata na hali a z jego sierści powstały za jego życia dziesiątki swetrów i par skarpet. Wierzcie nam, że można z niej przyrządzić wykwintne i interesujące danie.

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy lub rozgniatamy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebule kroimy  w pół plasterki, a paprykę w paski lub w dużą kostkę.  Mięso obsmażamy na oliwie, dodajemy do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek a następnie pozostały wywar. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, curry, solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do brytfanki. Na wierzchu układamy pomidory, cebulę i paprykę. Wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 170° piekarnika. Potrawę podajemy z porcją ryżu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję