menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy ząbki czosnku w łupinie. Po chwili smażenia wyjmujemy czosnek łyżka cedzakową. Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię ze smalcem. Obrumieniamy ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Wlewamy pół szklanki wina, dodajemy kminek, sól i pieprz. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu około pół godziny. Plasterki cytryny obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do mięsa, dodajemy resztę wina, zwiększamy ogień i całość gotujemy, cały czas mieszając, do zagęszczenia sosu. Dodajemy posiekaną miętę lub natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

ocena:

Gulasz wieprzowy z kminkiem

składniki

  • 1 kg chudego mięsa bez kości – łopatki lub szynki
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty lub posiekanej natki pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy ząbki czosnku w łupinie. Po chwili smażenia wyjmujemy czosnek łyżka cedzakową. Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię ze smalcem. Obrumieniamy ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Wlewamy pół szklanki wina, dodajemy kminek, sól i pieprz. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu około pół godziny. Plasterki cytryny obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do mięsa, dodajemy resztę wina, zwiększamy ogień i całość gotujemy, cały czas mieszając, do zagęszczenia sosu. Dodajemy posiekaną miętę lub natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję