X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

4 bułki do hamburgerów
600 g mielonej wołowiny
2 łyżeczki garam masala
pół sałaty lodowe porwanej na drobne kawałki
2 pomidory pokrojone w plasterki
2 ogórki kiszone pokrojone w podłużne plastry
2 łyżki prażonej cebulki
ew. 4 plasterki sera żółtego
olej do smarowania patelni
Sos:
100 g ciecierzycy
150 ml oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
sól morska
świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania majonezu z cieciorki. Ciecierzycę namocz w wodzie przez 10-12 godzin. Po tym czasie osącz i wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 2 godziny do miękkości. Przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Zimną cieciorkę wsyp do miski i zacznij blendować z octem, musztardą. Dodawaj powoli olej i cały czas miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli majonez wyjdzie za gęsty dodaj kilka łyżek wrzątku. Sosu wyjdzie więcej niż potrzeba do burgerów. Resztę można zapakować do słoiczka i schować do lodówki. Tak przygotowany majonez wytrzyma około 10 dni. Z Wołowiny uformuj 4 kotlety, obtocz je w przyprawie garam masala. Patelnię nasmaruj olejem i grilluj burgery na rozgrzanej patelni. Po 4-5 minut z każdej strony . Bułki podgrzej w piekarniku. Posmaruj majonezem z cieciorki i dobrym ketchupem. Posyp prażoną cebulką i sałatą. Połóż kotleta, plasterki pomidora, ogórka ew. kawałek sera.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Proszę sprawdzić przepis bo myślę że 4 bułki to raczej nie wystarczą na 600 kg mielonej wołowiny.

Sprawdź również