menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij od przygotowania majonezu z cieciorki. Ciecierzycę namocz w wodzie przez 10-12 godzin. Po tym czasie osącz i wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 2 godziny do miękkości. Przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Zimną cieciorkę wsyp do miski i zacznij blendować z octem, musztardą. Dodawaj powoli olej i cały czas miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli majonez wyjdzie za gęsty dodaj kilka łyżek wrzątku. Sosu wyjdzie więcej niż potrzeba do burgerów. Resztę można zapakować do słoiczka i schować do lodówki. Tak przygotowany majonez wytrzyma około 10 dni. Z Wołowiny uformuj 4 kotlety, obtocz je w przyprawie garam masala. Patelnię nasmaruj olejem i grilluj burgery na rozgrzanej patelni. Po 4-5 minut z każdej strony . Bułki podgrzej w piekarniku. Posmaruj majonezem z cieciorki i dobrym ketchupem. Posyp prażoną cebulką i sałatą. Połóż kotleta, plasterki pomidora, ogórka ew. kawałek sera.

ocena:

Hamburger własnej roboty

składniki

4 bułki do hamburgerów
600 kg mielonej wołowiny
2 łyżeczki garam masala
pół sałaty lodowe porwanej na drobne kawałki
2 pomidory pokrojone w plasterki
2 ogórki kiszone pokrojone w podłużne plastry
2 łyżki prażonej cebulki
ew. 4 plasterki sera żółtego
olej do smarowania patelni
Sos:
100 g ciecierzycy
150 ml oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
sól morska
świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij od przygotowania majonezu z cieciorki. Ciecierzycę namocz w wodzie przez 10-12 godzin. Po tym czasie osącz i wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 2 godziny do miękkości. Przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Zimną cieciorkę wsyp do miski i zacznij blendować z octem, musztardą. Dodawaj powoli olej i cały czas miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli majonez wyjdzie za gęsty dodaj kilka łyżek wrzątku. Sosu wyjdzie więcej niż potrzeba do burgerów. Resztę można zapakować do słoiczka i schować do lodówki. Tak przygotowany majonez wytrzyma około 10 dni. Z Wołowiny uformuj 4 kotlety, obtocz je w przyprawie garam masala. Patelnię nasmaruj olejem i grilluj burgery na rozgrzanej patelni. Po 4-5 minut z każdej strony . Bułki podgrzej w piekarniku. Posmaruj majonezem z cieciorki i dobrym ketchupem. Posyp prażoną cebulką i sałatą. Połóż kotleta, plasterki pomidora, ogórka ew. kawałek sera.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję