menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody i rozkroić na połowę. W moĹşdzierzu rozetrzeć z solą, pieprz, kolendrę i jałowiec, wymieszać z granulowanym czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić „tabasco” i posypać utartą w moĹşdzierzu mieszanką od wewnętrznej strony.
Zwinąć mięso w ciasny rulon, obwiązać szpagatem, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach prowansalskich. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175*C i piec około półtorej godziny. Wyjąć z rękawa, zdjąć sznurek i pokroić na plastry grubości około 3 cm.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać sosem z pieczenia i wstawić jeszcze do piekarnika o temperaturze 150*C na 15 minut.
Można podawać z sosem z avocado.

ocena:

Karczek pieczony z ziołami

składniki

  • około 1 kg karkówki z dzika (lub wieprzowy)
…inne składniki:
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej (może być kamienna)
  • kilka kropel „tabasco” do smaku
  • 12 ziaren jałowca
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
  • 1 łyżka ziół prowansalskic

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody i rozkroić na połowę. W moĹşdzierzu rozetrzeć z solą, pieprz, kolendrę i jałowiec, wymieszać z granulowanym czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić „tabasco” i posypać utartą w moĹşdzierzu mieszanką od wewnętrznej strony.
Zwinąć mięso w ciasny rulon, obwiązać szpagatem, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach prowansalskich. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175*C i piec około półtorej godziny. Wyjąć z rękawa, zdjąć sznurek i pokroić na plastry grubości około 3 cm.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać sosem z pieczenia i wstawić jeszcze do piekarnika o temperaturze 150*C na 15 minut.
Można podawać z sosem z avocado.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję