menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zalewamy kaszę, gorącą i posoloną do smaku wodą. Podgrzewamy cały czas mieszając. Ponieważ kasza kukurydziana jest drobna i ma skłonność do przywierania do dna garnka, najlepiej jest gotować ją na parze – wstawiając rondelek z kaszą do większego garnka z gotującą się wodą. Po upływie 20 minut zdejmujemy rondelek i mieszamy kaszę ze śmietaną i utartym żółtym serem. Polecam oscypek, można też dodać bryndzę. Brytfankę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i przekładamy do niej kaszę. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Tak przygotowana kasza stanowi dobry dodatek do mięs.

ocena:

Kasza kukurydziana z żółtym serem

składniki

  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 1 l wody
  • 150 g żółtego sera
  • 125 ml śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • masło i 1 łyżka tartej bułki do wysmarowania
  • brytfanki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zalewamy kaszę, gorącą i posoloną do smaku wodą. Podgrzewamy cały czas mieszając. Ponieważ kasza kukurydziana jest drobna i ma skłonność do przywierania do dna garnka, najlepiej jest gotować ją na parze – wstawiając rondelek z kaszą do większego garnka z gotującą się wodą. Po upływie 20 minut zdejmujemy rondelek i mieszamy kaszę ze śmietaną i utartym żółtym serem. Polecam oscypek, można też dodać bryndzę. Brytfankę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i przekładamy do niej kaszę. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Tak przygotowana kasza stanowi dobry dodatek do mięs.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję