menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę mannę można podawać bardzo różnie, ale najczęściej spotykamy się z tzw.: grysikiem na mleku, i tu niestety nie ma jednej receptury. Jedni wolą kaszę rzadszą, inni gęstą tak, żeby „łyżka stała”. Jedni prawie nie przyprawianą, inni np.: z cukrem. W każdym razie, aby otrzymać talerz manny na śniadanie należy wypracować sobie ulubioną konsystencję metodą prób i błędów. Najczęściej dodaje się pełną łyżkę stołową kaszy manny na szklankę mleka. Przypominam, że kaszę trzeba cały czas mieszać podczas gotowania. Kto chociaż raz został uraczony w dzieciństwie przypalonym grysikiem, pamięta jego smak i zapach! Można jednak popularną mannę podawać, płucząc ją i na wilgotno zacierając jajkiem. Potem gotujemy mannę, biorąc na litr mleka połowę szklanki kaszy. Najlepiej jednak smakuje dzieciom w formie trochę zapomnianej leguminy. Po zatarciu manny jajkiem, zalewamy ją mlekiem w proporcjach szklanka kaszy na litr mleka, dodajemy masło i gotujemy (mieszając) przez blisko godzinę. Podajemy posypując ją grubo cukrem z cynamonem, a następnie polewając drobno tartą bułką, smażoną na maśle. Można pod koniec gotowania dodać kilka łyżek opłukanych rodzynek

ocena:

Kasza manna

składniki

  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 1 jajo
Sposób 2
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka masła
  • cukier, cynamon do posypania
  • masło i tarta bułka do polania
  • ew. kilka łyżek rodzynek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę mannę można podawać bardzo różnie, ale najczęściej spotykamy się z tzw.: grysikiem na mleku, i tu niestety nie ma jednej receptury. Jedni wolą kaszę rzadszą, inni gęstą tak, żeby „łyżka stała”. Jedni prawie nie przyprawianą, inni np.: z cukrem. W każdym razie, aby otrzymać talerz manny na śniadanie należy wypracować sobie ulubioną konsystencję metodą prób i błędów. Najczęściej dodaje się pełną łyżkę stołową kaszy manny na szklankę mleka. Przypominam, że kaszę trzeba cały czas mieszać podczas gotowania. Kto chociaż raz został uraczony w dzieciństwie przypalonym grysikiem, pamięta jego smak i zapach! Można jednak popularną mannę podawać, płucząc ją i na wilgotno zacierając jajkiem. Potem gotujemy mannę, biorąc na litr mleka połowę szklanki kaszy. Najlepiej jednak smakuje dzieciom w formie trochę zapomnianej leguminy. Po zatarciu manny jajkiem, zalewamy ją mlekiem w proporcjach szklanka kaszy na litr mleka, dodajemy masło i gotujemy (mieszając) przez blisko godzinę. Podajemy posypując ją grubo cukrem z cynamonem, a następnie polewając drobno tartą bułką, smażoną na maśle. Można pod koniec gotowania dodać kilka łyżek opłukanych rodzynek

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję