menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kawa zbożowa niewiele ma wspólnego z prawdziwą kawą poza kolorem i również charakterystycznym aromatem. Jest jednak dość częstym i lubianym napojem serwowanym na śniadanie. Celowo nie podaje Państwu proporcji cykorii i żyta na jedną szklankę napoju, gdyż dziś, nie prażymy kawy zbożowej własnoręcznie, tylko kupujemy gotowe mieszanki w sklepie: owe słynne, niezmienne od lat Turki, Anatole, czy Inki. Dziś mamy do dyspozycji kawę ekspresową w torebkach oraz rozpuszczalną. Przygotowuje się ją dość prosto, zalewamy przewidzianą przepisem ilość kawy wrzącym mlekiem albo wodą . Dosładzamy. Jeżeli mamy do czynienia z klasyczną kawą zbożową, to zalewamy ją wodą albo mlekiem i razem gotujemy, następnie przecedzamy przez sitko.

ocena:

Kawa zbożowa

składniki

  • prażona cykoria
  • żyto
  • jęczmień lub burak cukrowy
  • 200 ml mleka lub wody na jedną porcję napoju
  • cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kawa zbożowa niewiele ma wspólnego z prawdziwą kawą poza kolorem i również charakterystycznym aromatem. Jest jednak dość częstym i lubianym napojem serwowanym na śniadanie. Celowo nie podaje Państwu proporcji cykorii i żyta na jedną szklankę napoju, gdyż dziś, nie prażymy kawy zbożowej własnoręcznie, tylko kupujemy gotowe mieszanki w sklepie: owe słynne, niezmienne od lat Turki, Anatole, czy Inki. Dziś mamy do dyspozycji kawę ekspresową w torebkach oraz rozpuszczalną. Przygotowuje się ją dość prosto, zalewamy przewidzianą przepisem ilość kawy wrzącym mlekiem albo wodą . Dosładzamy. Jeżeli mamy do czynienia z klasyczną kawą zbożową, to zalewamy ją wodą albo mlekiem i razem gotujemy, następnie przecedzamy przez sitko.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję