menu
fot.Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i pieprzem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Dodaj śmietanę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 2 godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Czosnek pokrój lub wyciśnij przez praskę, kapustę poszatkuj. Cebulę posiekaj. Mięso pokrój w kostkę wielkości takiej jak cebula. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki farszu i dopraw sola oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrój z niego krążki o średnicy 14 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu a następnie zlep brzegi tak aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz kibiny 30 minut nagrzanym do 180°C piekarniku. Kibiny podajemy z czerwonym barszczem

ocena:

Kibiny z mięsem

składniki

  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
Farsz:
  • 300 g karkówki lub baraniny
  • 100 g kapusty słodkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula (ok. 100 g)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i pieprzem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Dodaj śmietanę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 2 godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Czosnek pokrój lub wyciśnij przez praskę, kapustę poszatkuj. Cebulę posiekaj. Mięso pokrój w kostkę wielkości takiej jak cebula. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki farszu i dopraw sola oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrój z niego krążki o średnicy 14 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu a następnie zlep brzegi tak aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz kibiny 30 minut nagrzanym do 180°C piekarniku. Kibiny podajemy z czerwonym barszczem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję