menu
Zdj. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki zalej wodą do 3/4 wysokości, gotuj do miękkości. Odlej i odparuj, pozostaw do wystygnięcia na około 2 godziny.
Przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodaj jajka, przesianą mąkę, sól, wyrób szybko tylko do połączenia składników.
Śliwki jeżeli są dojrzałe, rozerwij ręcznie i wyjmij pestki.
Podsyp blat mąką. Z ciasta uformuj ręcznie wałek o szerokości 5 cm, podziel nożem na 3 cm kawałki.
Z każdego kawałka zrób placuszek. Nałóż śliwkę, oprósz delikatnie cukrem, sklej aby powstała kulka (knedel).
Knedle wrzucaj partiami na wrzątek. Gotuj na średnim ogniu, 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj z ulubionym dodatkiem: bułka tartą, śmietaną, jogurtem, rozpuszczonym masłem lub po prostu z cukrem.

ocena:

Knedle ze śliwkami

składniki

Ciasto:
1 kg obranych ziemniaków, gatunek irga
około 300 g mąki pszennej (ja użyłem typ 650)+odrobina do podsypania blatu
2 jajka, najlepiej wiejskie
1 płaska łyżeczka soli
Śliwki:
około 30 śliwek węgierek, dojrzałych
cukier do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki zalej wodą do 3/4 wysokości, gotuj do miękkości. Odlej i odparuj, pozostaw do wystygnięcia na około 2 godziny.
Przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodaj jajka, przesianą mąkę, sól, wyrób szybko tylko do połączenia składników.
Śliwki jeżeli są dojrzałe, rozerwij ręcznie i wyjmij pestki.
Podsyp blat mąką. Z ciasta uformuj ręcznie wałek o szerokości 5 cm, podziel nożem na 3 cm kawałki.
Z każdego kawałka zrób placuszek. Nałóż śliwkę, oprósz delikatnie cukrem, sklej aby powstała kulka (knedel).
Knedle wrzucaj partiami na wrzątek. Gotuj na średnim ogniu, 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj z ulubionym dodatkiem: bułka tartą, śmietaną, jogurtem, rozpuszczonym masłem lub po prostu z cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję