menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni zagotowujemy wodę pół na pół zmieszaną z winem. Solimy, pieprzymy i wrzucamy krewetki. Gotujemy 3-5 minut (płyn powinien w tym czasie odparować). Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę, majonez, keczup, sos worcester, koniak, sok z cytryny. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wrzucamy do sosu krewetki i całość podajemy na liściach zielnej sałaty lub w pucharkach koktajlowych, udekorowany wybranymi dodatkami. W wersji najprostszej rezygnuję z wina, koniaku i wielu dodatków i pzrygotowuję sos majonezowy z rozgniecionym awokado, posiekanym czosnkiem oraz koncentratem pomidorowym. Takim sosem zalewam krewetki na pół godziny przed podaniem.

ocena:

Koktajl z krewetek

składniki

  • 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 100 g majonezu
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki keczupu
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 25 ml koniaku
  • po 1 łyżce soku z cytryny i sosu worcester
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka papryka, sól, biały pieprz
Dodatki
  • jaja ugotowane na twardo, obrane i posiekane w kostkę lub jaja przepiórcze, ugotowane na twardo i przekrojone na pół awokado (koktajl z krewetek bardzo często podaje się w połówkach wydrążonych awokado), kapary, szczypior lub dymka, korniszony

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni zagotowujemy wodę pół na pół zmieszaną z winem. Solimy, pieprzymy i wrzucamy krewetki. Gotujemy 3-5 minut (płyn powinien w tym czasie odparować). Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę, majonez, keczup, sos worcester, koniak, sok z cytryny. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wrzucamy do sosu krewetki i całość podajemy na liściach zielnej sałaty lub w pucharkach koktajlowych, udekorowany wybranymi dodatkami. W wersji najprostszej rezygnuję z wina, koniaku i wielu dodatków i pzrygotowuję sos majonezowy z rozgniecionym awokado, posiekanym czosnkiem oraz koncentratem pomidorowym. Takim sosem zalewam krewetki na pół godziny przed podaniem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję