menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kopytka w 3 odmianach – WID

Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub przeciśnij przez praskę i podziel na trzy równe części. Pierwszą porcję łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Dynię pieczemy ze skórą na papierze przez 60 minut w 190°. PozbądĹş się skóry i pestek. WsadĹş w gazę i wyciśnij nadmiar wody. przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane puree łączymy z  1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy aż cała woda odparuje. Szpinak łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj ok. 2 minut. Do podstawowych kopytek zrób sos grzybowy. Grzyby suszone namocz w wodzie i posiekaj. W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła i zeszklij szalotkę pokrojoną w kostkę. Wrzuć posiekane grzyby i podsmaż przez minutę. Po tym czasie dodaj śmietanę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, następnie zredukuj do konsystencji sosu. Do kopytek z dynią, w rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Kiedy masło zacznie się rumienić, dodaj liście szałwii. Zamieszaj patelnią i po 30 sekundach polej kopytka z dynią. Kopytka szpinakowe podaj ze startym serem dziugas, posiekaną natką pietruszki oraz kostką pomidorową.

ocena:

Kopytka w 3 odmianach

składniki

Ciasto:
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 3 jajka
  • ok. 450 g mąki pszennej
  • sól
Dodatki:
  • 0,5 kg dyni
  • 200 g szpinaku rozdrobnionego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 100 g sera dziugas
  • 1 filiżanka listków szałwii
  • 5 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kopytka w 3 odmianach – WID

Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub przeciśnij przez praskę i podziel na trzy równe części. Pierwszą porcję łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Dynię pieczemy ze skórą na papierze przez 60 minut w 190°. PozbądĹş się skóry i pestek. WsadĹş w gazę i wyciśnij nadmiar wody. przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane puree łączymy z  1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy aż cała woda odparuje. Szpinak łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj ok. 2 minut. Do podstawowych kopytek zrób sos grzybowy. Grzyby suszone namocz w wodzie i posiekaj. W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła i zeszklij szalotkę pokrojoną w kostkę. Wrzuć posiekane grzyby i podsmaż przez minutę. Po tym czasie dodaj śmietanę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, następnie zredukuj do konsystencji sosu. Do kopytek z dynią, w rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Kiedy masło zacznie się rumienić, dodaj liście szałwii. Zamieszaj patelnią i po 30 sekundach polej kopytka z dynią. Kopytka szpinakowe podaj ze startym serem dziugas, posiekaną natką pietruszki oraz kostką pomidorową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję