menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ustaw garnek na małym ogniu i wlej do niego oliwę. Dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę i całość zamieszaj. Podduś przez chwilę. Wlej bulion i sok z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj koncentrat. Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, całość zmiksuj na gładką masę. Doprowadź z powrotem do lekkiego wrzenia i dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupę chcesz podać z grzankami. Bagietkę potnij na kromki i skrop oliwą. Przesmaż na patelni lub upiecz w piekarniku na złoto.

ocena:

Krem marchewkowy

składniki

  • 1 kg marchewki, obranej i posiekanej w plastry
  • 2 duże cebule pokrojone w grubą kostkę
  • 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • ew. 2 łyżki zieleniny np. kolendry
  • 1 bagietka
  • oliwa do skropienia grzanek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ustaw garnek na małym ogniu i wlej do niego oliwę. Dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę i całość zamieszaj. Podduś przez chwilę. Wlej bulion i sok z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj koncentrat. Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, całość zmiksuj na gładką masę. Doprowadź z powrotem do lekkiego wrzenia i dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupę chcesz podać z grzankami. Bagietkę potnij na kromki i skrop oliwą. Przesmaż na patelni lub upiecz w piekarniku na złoto.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję