menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek, cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew i ciecierzyce oraz curry, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wlej bulion. Buraki pokrój jak najdrobniej, wsyp do garnka. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem, podawaj z natką pietruszki.

ocena:

Krem z buraków i soczewicy

składniki

-4 ząbki czosnku, pokrojone w piórka

-1 cebula, pokrojona w piórka

-1 kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany i pokrojony w cienkie słupki

-1 marchew, obrana i pokrojona w cienkie plastry

-1,5 l bulionu warzywnego

-200 g czerwonej soczewicy

-500 g buraków, najlepiej upieczonych lub ugotowanych w skórze

-3 łyżki oliwy

-1 płaska łyżka przyprawy curry

-Sól, pieprz

-Drobno posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek, cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew i ciecierzyce oraz curry, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wlej bulion. Buraki pokrój jak najdrobniej, wsyp do garnka. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem, podawaj z natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję