menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula będzie miękka dodaj chilli i czosnek. Po jakiś 2 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę ( jak do zupy) dynię.
Wymieszaj wszystkie składniki i wlej wywar. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie wlej pomidory oraz pokrusz tymianek. Po następnych 10 minutach, kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietanę i dopraw solą.
Zagotuj jeszcze raz i podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

ocena:

Krem z dyni z suszonym chilli i tymiankiem.

składniki

  • 1 kg dyni bez skóry
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów pelatti 400g
  • 1 papryczka chilli suszona lub świeża
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula będzie miękka dodaj chilli i czosnek. Po jakiś 2 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę ( jak do zupy) dynię.
Wymieszaj wszystkie składniki i wlej wywar. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie wlej pomidory oraz pokrusz tymianek. Po następnych 10 minutach, kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietanę i dopraw solą.
Zagotuj jeszcze raz i podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję