menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i odparuj połowę objętości. Teraz dołóż masło i sok z cytryny. Wymieszaj całość i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu, a następnie podawaj jako samodzielne danie lub z makaronem tagliatelle.

ocena:

Krewetki Kuroniów z białym winem i natką pietruszki

składniki

  • 500 g krewetek black tiger
  • 1 mała cebula – 150 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytrynu
  • 1 duży pomidor – 300 g
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i odparuj połowę objętości. Teraz dołóż masło i sok z cytryny. Wymieszaj całość i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu, a następnie podawaj jako samodzielne danie lub z makaronem tagliatelle.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję