menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekany w płatki czosnek i delikatnie podsmażamy (uważamy, żeby nie spalić!). Następnie dorzucamy świeże lub rozmrożone krewetki oraz kapary. Chwilę smażymy, po czym wlewamy białe wino. Dodajemy przyprawy i skręcamy gaz. Czekamy aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem dodajemy siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek sugerujemy bagietkę.

ocena:

Krewetki na białym winie

składniki

  • ok. 30 dużych krewetek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka: czerwonego pieprzu i uniwersalnej przyprawy do potraw
  • szczypta czarnego pieprzu.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekany w płatki czosnek i delikatnie podsmażamy (uważamy, żeby nie spalić!). Następnie dorzucamy świeże lub rozmrożone krewetki oraz kapary. Chwilę smażymy, po czym wlewamy białe wino. Dodajemy przyprawy i skręcamy gaz. Czekamy aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem dodajemy siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek sugerujemy bagietkę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję