menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 4 do 5 minut i odcedzamy, obieramy z pancerzyka.
Rozgrzewamy w rondlu masło wraz z oliwą, wrzucamy drobno posiekana cebulę i czosnek, rumienimy na jasnozłoty kolor, wrzucamy krewetki, posypujemy oregano i papryką, podlewamy winem i gotujemy na otwartym ogniu do zredukowania sosu o połowę (nie dłużej niż 5 minut, inaczej krewetki nam się skurczą i stwardnieją). Doprawiamy solą i grubo mielonym wielokolorowym pieprzem.

ocena:

Krewetki po sródziemnomorsku

składniki

  • 1/2 kg świeżych dużych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 4 do 5 minut i odcedzamy, obieramy z pancerzyka.
Rozgrzewamy w rondlu masło wraz z oliwą, wrzucamy drobno posiekana cebulę i czosnek, rumienimy na jasnozłoty kolor, wrzucamy krewetki, posypujemy oregano i papryką, podlewamy winem i gotujemy na otwartym ogniu do zredukowania sosu o połowę (nie dłużej niż 5 minut, inaczej krewetki nam się skurczą i stwardnieją). Doprawiamy solą i grubo mielonym wielokolorowym pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję