menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy i kroimy na kawałki, zalewamy niedużą ilością wrzątku, solimy i gotujemy. Po ugotowaniu, odcedzamy i ochładzamy, dokładnie osączmy, można nawet odcisnąć kapustę przez gazę lub płótno. Grzyby – świeże płuczemy, kroimy na paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, smażymy na oleju lub maśle i dodajemy grzyby. Dolewamy 2 łyżki wody i dusimy pod przykryciem pół godziny. Grzyby suszone moczymy i gotujmy w małej ilości wody. Wszystkie przygotowane składniki: kapustę, grzyby, cebulę mielimy i razem zasmażamy z dodatkiem tłuszczu, soli i pieprzu. Naleśniki – 12 sztuk, smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Obciążamy deseczką i pozostawiamy na godzinę. Potem kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, zanurzamy w jajku roztrzepanym z dwiema łyżkami mleka i kminkiem, posypujemy tartą bułką i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy np. posypane zieleniną.

ocena:

Krokiety z kapustą i grzybami

składniki

  • 12 naleśników (szukaj w części poświęconej naleśnikom)
  • 800 g białej kapusty, 1 cebula
  • 200 g świeżych grzybów, lub 20 g suszonych
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
Do panierowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • szczypta kminku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy i kroimy na kawałki, zalewamy niedużą ilością wrzątku, solimy i gotujemy. Po ugotowaniu, odcedzamy i ochładzamy, dokładnie osączmy, można nawet odcisnąć kapustę przez gazę lub płótno. Grzyby – świeże płuczemy, kroimy na paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, smażymy na oleju lub maśle i dodajemy grzyby. Dolewamy 2 łyżki wody i dusimy pod przykryciem pół godziny. Grzyby suszone moczymy i gotujmy w małej ilości wody. Wszystkie przygotowane składniki: kapustę, grzyby, cebulę mielimy i razem zasmażamy z dodatkiem tłuszczu, soli i pieprzu. Naleśniki – 12 sztuk, smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Obciążamy deseczką i pozostawiamy na godzinę. Potem kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, zanurzamy w jajku roztrzepanym z dwiema łyżkami mleka i kminkiem, posypujemy tartą bułką i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy np. posypane zieleniną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję