X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneGrzybyPlacki i naleśniki

Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis krok po kroku.

Krokiety z kapustą to danie typowo Bożonarodzeniowe. Najczęściej podajemy je w parze z barszczykiem, ponieważ jest to wyjątkowo dobrana para. Dzisiaj mam dla Was przepis na ten świąteczny przysmak, pełen leśnych grzybów i cudownej kiszonej kapusty.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Kapusta do krokietów: 
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 50 g grzybów suszonych np. podgrzybków
  • 10 ziaren pieprzu czarnego 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 500 ml wody 
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz 
Naleśniki:
  • 1 l mleka
  • 100 g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 4 jajka M
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krok 1: 

Przygotuj naleśniki. Z podanych powyżej składników, za pomocą blendera, przygotuj ciasto naleśnikowe. Nasze naleśniki są bardzo cienkie, ale idealnie nadają się do zawijania, nie pękają i są elastyczne.

Porcje ciasta wylewaj na mocno rozgrzaną patelnie. Następnie smaż na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe, warto je zawinąć w folię spożywczą. Zaparzają się wtedy i są bardzo elastyczne, co ułatwia zawijanie.

Ja używam mojej ulubionej płaskiej >>patelni<< z niskimi brzegami. Jest idealna do przygotowywania naleśników, omletów czy tortilli. Specjalny kształt ułatwia obracanie i przerzucanie smażonego ciasta na drugą stronę

Krok 2:

Przygotuj farsz:

Grzyby namocz do miękkości w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna odciśnij z nadmiaru soku. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz grzyby i połowę wody, w której się moczyły. Gotuj 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Na oleju usmaż cebulę pokrojoną w kostkę, do uzyskania ciemnożółtego koloru.

Gdy kapusta będzie gotowa, odstaw niech przestygnie. Wyjmij liście laurowe oraz ziela angielskie. Następnie odsącz ją wyciskając w rękach. Dzięki temu krokiety podczas smażenia nie będą pryskać. Dodaj podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na przygotowany wcześniej naleśnik nałóż farsz, następnie zawiń. Każdy ma swój sposób, ja zaczynam od dołu, następnie dokładam boki i zawijam. Ważne aby były ciasto zwinięte. 

Krok 3:

Na koniec krokiety podsmaż na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie barszczu czerwonego.

Patelnia grzechu warta

Do smażenia naleśników używam >>patelni<< od AMT Bestpan, która posiada nieprzywieraną powłokę LOTAN o wysokiej zawartości cząsteczek ceramicznych.

Jeżeli szukacie patelni na lata to ten model będzie dla Was idealny. Dodatkowo mam dla Was kod GOTUJZKURONIEM20 – który upoważnia do 20% zniżki na wszystkie naczynia od AMT Bestpan polska.

Przepis na barszcz znajdziesz >>TUTAJ<<.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również