menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotowujemy marynatę. Siekamy cebulę i czosnek, dodajemy stłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber, dolewamy wino, ewentualnie odrobinę oleju i mieszamy. Wytrybowane mięso kroimy w plastry grubości 1 cm i wkładamy do kamiennego lub emaliowanego garnka. Zalewamy marynatą i przetrzymujemy w nie mięso minimum 12 godzin. Wyjmujemy plastry mięsa z marynaty i nabijamy na patyk. Opiekamy na grillu z wszystkich stron aż do zrumienienia. Zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i układamy z boku grilla lub ogniska na około 5-10 minut. Podajemy na talerz po zdjęciu z patyka, koniecznie z sałatką z zimnych ziemniaków.

ocena:

Król szaszłyków

składniki

  • 150 g wytrybowanego combra baraniego na osobę
Marynata
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • kolendra, jałowiec, cząber
  • ew. 1 łyżeczka oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotowujemy marynatę. Siekamy cebulę i czosnek, dodajemy stłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber, dolewamy wino, ewentualnie odrobinę oleju i mieszamy. Wytrybowane mięso kroimy w plastry grubości 1 cm i wkładamy do kamiennego lub emaliowanego garnka. Zalewamy marynatą i przetrzymujemy w nie mięso minimum 12 godzin. Wyjmujemy plastry mięsa z marynaty i nabijamy na patyk. Opiekamy na grillu z wszystkich stron aż do zrumienienia. Zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i układamy z boku grilla lub ogniska na około 5-10 minut. Podajemy na talerz po zdjęciu z patyka, koniecznie z sałatką z zimnych ziemniaków.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję