X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Kruche ciasteczka z wanilią i skórką cytrynową

Szybkie kruche ciasteczka z wanilią i skórką cytrynową to fantastyczny przepis do wspólnego, rodzinnego pieczenia. Zosia i Marysia uwielbiają wykrawać kształty. Ciasteczka, które robią same smakują im o milion procent bardziej. I ta duma widoczna na ich buziach! A ciasteczka malutkie, takie na max 2 gryzy. My z Bogusią też lubimy je podjadać. 

Kruche ciasteczka z wanilią i skórką cytrynową

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła zimnego
  • skórka z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki cukru np. trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka np. 1,5%
  • pół torebki cukru z wanilią
  • pół łyżeczki sody lub np. proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1:

Połącz wszystkie składniki ze sobą. Pamiętaj aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, żeby masło się nie ogrzało. Masa powinna mieć konsystencję ciasta kruchego.

Krok 2:

Całość podziel na dwie części, chyba że masz dużą stolnicę to wałkuj całość na raz.  Rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm i wycinaj ciastka za pomocą foremek.

Krok 3:

Następnie ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Zimne ciasteczka możesz polukrować lub np. posypać cukrem pudrem. Polewa z czekolady też świetnie się sprawdzi. Możesz połowę polać czekoladą, następnie tą cześć zamoczyć we wiórkach kokosowych. Możliwości ozdobienia takich ciasteczek są dziesiątki 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również