menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 190°C z opcją termoobiegu.
Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj w misce. Dodaj masło, pokrojone w drobną kostkę.
Zagnieć, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie elastyczne ciasto.
Rozwałkuj na płat grubości 0,5-1 cm. Wcinaj okręgi wielkości, około 10 cm.
Poukładaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj żółtkiem i posyp odrobiną cukru.
Można także posypać np. orzechami lub płatkami owsianymi.

ocena:

Kruche ciastka XXL

składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła (lepsze masło, lepszy efekt:)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • ew. szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 190°C z opcją termoobiegu.
Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj w misce. Dodaj masło, pokrojone w drobną kostkę.
Zagnieć, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie elastyczne ciasto.
Rozwałkuj na płat grubości 0,5-1 cm. Wcinaj okręgi wielkości, około 10 cm.
Poukładaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj żółtkiem i posyp odrobiną cukru.
Można także posypać np. orzechami lub płatkami owsianymi.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję