menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i gdy „ruszą”, mieszamy z masłem, olejem, cukrem i solą. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy odchodzi od ręki przykrywamy je lnianą  ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Osobno podsmażamy na oleju kapustę, pieczarki i cebulę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy w prostokąt i układamy w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak żeby brzegi zwisały poza blaszką. Na cieście układamy farsz, a następnie zalepiamy wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem lub polewamy roztopionym masłem, po czym wkładamy do rozgrzanego nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Bardzo dobry jest farsz świąteczny sporządzony z kapusty kiszonej i ugotowanych, zmielonych, suszonych  grzybów.

ocena:

Kulebiak z kapustą i grzybami

składniki

Ciasto drożdżowe
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce: soli i cukru
Farsz
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i gdy „ruszą”, mieszamy z masłem, olejem, cukrem i solą. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy odchodzi od ręki przykrywamy je lnianą  ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Osobno podsmażamy na oleju kapustę, pieczarki i cebulę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy w prostokąt i układamy w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak żeby brzegi zwisały poza blaszką. Na cieście układamy farsz, a następnie zalepiamy wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem lub polewamy roztopionym masłem, po czym wkładamy do rozgrzanego nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Bardzo dobry jest farsz świąteczny sporządzony z kapusty kiszonej i ugotowanych, zmielonych, suszonych  grzybów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję