X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kurczak po katalońsku

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 100 g białego długoziarnistego ryżu
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Natrzyj piersi solą i pieprzem i przesmaż na oliwie na złoto. Przełóż piersi na talerz. Na tej samej oliwie przesmaż cebulę i paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Dodaj utarty czosnek i liść laurowy. Pokrój pomidory i wrzuć do warzyw. Wlej wywar i posiekaną bazylię. Całość zagotuj i dodaj ryż. Zmniejsz ogień i duś 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj groszek, oliwki oraz piersi. Przykryj i duś jeszcze 10 minut. Gotowe.

Tani, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny klasyk kuchni katalońskiej. Użyłem piersi z kurczaka by skrócić czas przygotowywania całości i nieco uprościć tą potrawę. Dodany do niej ryż wchłonie soki i tłuszcz wytopiony z mięsa, bulionu i pomidorów zatrzymując w sobie całą niesamowitą mieszankę smaków. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również