menu
Zdjęcie dodane przez administratora strony.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ponieważ do przygotowania lasagni będziemy używali sosu beszamelowego, to nie musimy makaronu wcześniej obgotowywać. Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek i cebulę Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy. Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem i parmezanem. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, polewamy warstwą sosu i układamy warstwami płaty makaronu, a na nich warstwę sosu bolońskiego. Każdą warstwę zalewamy porcją sosu beszamelowego i posypujemy tartym parmezanem. Ostatnią warstwę zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy grubo serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40–50 minut w temp. 180ºC. Jeżeli w naszej Lasagne mamy mało płynnych składników, to płaty makaronu należy wcześniej obgotować.

ocena:

Lasagne z sosem bolońskim

składniki

  • 500 g makaronu lasagne
    Sos bolognese:
  • 500 g mielonej, chudej wołowiny
  • 100 g startego parmezanu
  • 300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
  • 50 g oleju lub oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • posiekane świeże  lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
  • sól, pieprz
    Dodatkowo:
  • 0,5 l sosu beszamelowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ponieważ do przygotowania lasagni będziemy używali sosu beszamelowego, to nie musimy makaronu wcześniej obgotowywać. Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek i cebulę Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy. Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem i parmezanem. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, polewamy warstwą sosu i układamy warstwami płaty makaronu, a na nich warstwę sosu bolońskiego. Każdą warstwę zalewamy porcją sosu beszamelowego i posypujemy tartym parmezanem. Ostatnią warstwę zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy grubo serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40–50 minut w temp. 180ºC. Jeżeli w naszej Lasagne mamy mało płynnych składników, to płaty makaronu należy wcześniej obgotować.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję