menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do mąki sypiemy sól, mieszamy i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej i wrabiamy go w ciasto. Ciasto ma odchodzić od rąk i być elastyczne. Urywamy kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 5 cm.Ja podzieliłem na 4 części.Podsypujemy obficie mąką i rozwałkowuję najcieniej jak tylko się da,powiedzmy wielkość średnicy dużej patelni.Patelnia powinna być teflonowa, rozgrzewamy ją bardzo mocno i na sucho przypiekamy placki z obu stron. Powinny się pojawić bąble powietrza w czasie przypiekania oraz ciemne przebarwienia  na cieście z obu stron co jest oznaką ,że nasz lawasz prawie gotowy.Na końcu trzeba go jeszcze z obu stron spryskać zimną wodą żeby był elastyczny.Można go przechowywać kilka miesięcy i nic z nim się nie stanie, kiedy wyschnie po prostu spryskać go jeszcze raz wodą i stanie się znowu elastyczny.

ocena:

Lawasz – chleb ormiański

składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • woda do wyrobienia ciasta (letnia)
  • olej około 4 łyżek
  • mąka do podsypywania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do mąki sypiemy sól, mieszamy i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej i wrabiamy go w ciasto. Ciasto ma odchodzić od rąk i być elastyczne. Urywamy kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 5 cm.Ja podzieliłem na 4 części.Podsypujemy obficie mąką i rozwałkowuję najcieniej jak tylko się da,powiedzmy wielkość średnicy dużej patelni.Patelnia powinna być teflonowa, rozgrzewamy ją bardzo mocno i na sucho przypiekamy placki z obu stron. Powinny się pojawić bąble powietrza w czasie przypiekania oraz ciemne przebarwienia  na cieście z obu stron co jest oznaką ,że nasz lawasz prawie gotowy.Na końcu trzeba go jeszcze z obu stron spryskać zimną wodą żeby był elastyczny.Można go przechowywać kilka miesięcy i nic z nim się nie stanie, kiedy wyschnie po prostu spryskać go jeszcze raz wodą i stanie się znowu elastyczny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję