menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 220°C.

Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw,  oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.

W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę. Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje ale warzywa nie powinny się rozpaść. Dopraw solą i ostrą papryką.
Gotową ljutenicę przekładać do dokładnie wysterylizowanych słoików. Słoiki ustawiać zakrętką do dołu, pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają dalszej pasteryzacji.

ocena:

Ljutenica

składniki

  • 1 kg papryki
  • 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 8 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 2 kg pomidorów bez skórki
  • sól, Do smaku ostra papryka
  • ew. cukier do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 220°C.

Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw,  oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.

W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę. Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje ale warzywa nie powinny się rozpaść. Dopraw solą i ostrą papryką.
Gotową ljutenicę przekładać do dokładnie wysterylizowanych słoików. Słoiki ustawiać zakrętką do dołu, pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają dalszej pasteryzacji.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję