menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ogórki myjemy, obieramy cienko ze skórki i jeśli są młode albo mamy ogórki wężowe, to od razu kroimy je w plasterki lub półplasterki. Starsze ogórki musimy przekroić na pól i usunąć z nich pestki. Po pokrojeniu posypujemy je solą (najlepiej położyć je na sicie i obciążyć, lub po prostu po kwadransie odciskamy sok.) Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Można dodać soli do smaku, ale pamiętajmy, ze w ogórkach mogło pozostać trochę soli. Polewamy ogórki śmietaną i posypujemy pieprzem. Mieszamy.

ocena:

Mizeria

składniki

  • 500 g ogórków
  • 125 ml śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka zielonego koperku
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ogórki myjemy, obieramy cienko ze skórki i jeśli są młode albo mamy ogórki wężowe, to od razu kroimy je w plasterki lub półplasterki. Starsze ogórki musimy przekroić na pól i usunąć z nich pestki. Po pokrojeniu posypujemy je solą (najlepiej położyć je na sicie i obciążyć, lub po prostu po kwadransie odciskamy sok.) Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Można dodać soli do smaku, ale pamiętajmy, ze w ogórkach mogło pozostać trochę soli. Polewamy ogórki śmietaną i posypujemy pieprzem. Mieszamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję